Archief en Bibliotheek

Het archief van de heemkundekring van Halsteren

Sinds november 2011 is het archief van de heemkundekring van Halsteren gevestigd op de eerste etage van het heemhuis Hof van Ram aan de Beeklaan te Halsteren. Elke woensdagmiddag zijn we van 14.00u tot 16.00u geopend voor belangstellenden. De stukken over Halsteren, geschonken door Halsternaren willen we graag voor en binnen onze gemeenschap behouden en voor iedereen toegankelijk maken. In de loop van de jaren is er een aardige collectie archiefstukken opgebouwd. Tot op heden zijn we met een 6-tal mensen druk bezig met het inventariseren van de collectie. Zo zijn er archiefstukken over de gemeente Halsteren, geschiedenis, de tweede wereldoorlog, watersnood en deltawerken en kerken geïnventariseerd. We zijn bezig met de stukken over de scholen en onderwijs te Halsteren. Verder zijn er archieven van o.a. het Wit-gele kruis, RKSV-Halsteren, Olympus, Excelsior, fanfare St Cecilia en noem maar op. Onze laatste aanwinst is het archief van het mannenkoor. Er zijn bezoekers die graag kranten van de regio Bergen op Zoom doorspitten. We hebben ze van 1927-1972. Dit leest gemakkelijker dan microfiches. Veel zaken krijgen we van mensen uit Halsteren die een en ander bewaard hebben, het een wat waardevoller dan het ander. Soms is het ook gered voordat het in de papiercontainer ging. Wij vinden dat het bewaard moet blijven. Er is al zoveel verloren gegaan. Mensen hebben geen idee wat er weggegooid wordt. We verheugen ons in het feit dat we de laatste jaren bekender geworden zijn onder de Halstenaren. De laatste jaren hebben we dan ook interessante stukken mogen ontvangen. Alles is welkom. We houden ons aanbevolen. Met kleine beetjes kunnen we de verzameling compleet maken. Twijfelt u of het de moeite waard is, wij kunnen altijd nog beslissen om het weg te doen. Zulks hoort blijvend binnen Halsteren. Wij houden ons dan ook aanbevolen als u nog oude stukken betreffende Halsteren voor ons heeft. Ingebonden Katholieke Illustraties zijn ook welkom. Verder is er een bibliotheek met boeken over Halsteren en omgeving die voor leden te lenen zijn.

De groep komt elke woensdagmiddag bijeen van 13.30u – 16.00u

Contactpersoon: Lia Rozendaal