Nieuwsflits september 2009

********************

DE HOF VAN RAM,

De Beeklaan 29a,

4661 BA Halsteren.

Tel. 0164 687728

********************

**************************

Jaargang 13,

nummer 3,

september 2009.

**************************

Van de bestuurstafel

# De voorinschrijving van ons nieuwe jaarboek verloopt voortreffelijk. Het heeft ons inmiddels ook al een aantal nieuwe leden opgeleverd. Het beloofd een geweldig Halsters/Lepelstraats fotoboek te worden, met veel opnames van “toen en nu”.

U kunt zich nog steeds aanmelden bij onze penningmeester voor de voorinschrijving door overmaking van €7,50 per boek op bankrekening 11.88.25.836. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden.

# We zijn nog op zoek naar mensen die in het najaar het jaarboek willen rondbrengen bij onze leden. Wilt u ons hierbij helpen dan stellen we dat zeer op prijs. U kan zich daarvoor melden bij onze secretaris, John Kruis.

# Er wordt overleg met de gemeente gevoerd over de voorwaarden waaronder ons archief zou moeten worden ondergebracht in het archief op het Wilhelminaveld.

# Ook neemt de heemkundekring deel aan het overleg tussen de gemeente (de wethouders Linssen en van de Wegen) en de Halsterse verenigingen. Het gaat hierbij vooral over de plannen die de gemeente voor Halsteren in de toekomst ontwikkeld. Hiervoor zal ook een structuurschets worden opgesteld door de gemeente.

# Het bestuur bestudeert op dit moment ook het nieuwe bestemmingsplan voor een gedeelte van de Brabantse Wal, kijkend naar de vraag of dit aanleiding geeft om bezwaren in te dienen.

Nieuwe opzet van de ledenvergaderingen

Zoals we in de vorige nieuwsflits al meldden, willen we proberen om de maandelijkse ledenvergaderingen aantrekkelijker te maken voor meer leden. We hebben steeds een redelijke opkomst van zo’n 30 tot 40 leden, maar dat is ook een redelijk vaste en actieve groep. We denken dat het goed zou zijn om ook eens wat andere leden te interesseren voor de bijeenkomsten.

Nu gebeurt er een hele hoop op het heemkundige vlak dat de moeite waard zou zijn om tijdens de ledenvergaderingen aandacht aan te besteden. Dat zou kunnen in de vorm van presentaties, lezingen of discussies over actuele of interessante heemkundige onderwerpen. Ook zou wat meer aandacht kunnen worden besteed aan de activiteiten die door de diverse werkgroepen worden georganiseerd.

Het idee is nu om de maandelijkse ledenvergadering afwisselend te houden, de ene maand een ,,normale” vergadering en de volgende maand een ,,themabijeenkomst”, voorafgegaan door een korte agenda.

Vooraf wordt via de convocatie en de pers aangegeven welk thema aan de orde komt en wat er dan precies te doen is. De eerste keer dat we dit doen zal zijn op woensdag 30 september en dan zal Christ van Terheijden aan de hand van dia’s een lezing verzorgen over archeologische opgravingen en vondsten in de omliggende dorpen rondom Halsteren.

We zijn heel benieuwd wat de leden vinden van deze nieuwe opzet en we zouden ook graag van de leden willen horen voor welke onderwerpen zij zelf belangstelling hebben of die ze wellicht ook zelf zouden kunnen inbrengen.

Reacties graag naar onze voorzitter Arian Kommers of naar een van de andere bestuursleden.

Nieuwe website en nieuwe webmaster

Als u nu onze website www.heemkundekring.nl bezoekt, treft u een geheel nieuwe opzet en lay-out aan. Alles is vernieuwd, nieuwe opbouw, andere kleuren en actuele teksten. Ook kunnen we nu meer foto’s plaatsen en is alles in een wat professioneler jasje verpakt.

Dit alles is te danken aan onze nieuwe webmaster Koen Schellens uit Halsteren. Koen, nog 14 jaren jong , is specialist in websites en heeft in korte periode de hele website vernieuwd. Hij zit op het Juvenaat en zijn hobby is, het zal u niet verbazen, computeren.

Dankzij onze nieuwe webmaster zal de website steeds goed up-to-date worden gehouden, zodat u hier steeds de meest actuele ontwikkelingen in onze heemkundekring kunt volgen.

We zijn zeer benieuwd naar jullie reacties. Deze kun je kwijt op ons email-adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Van het Platform voor Alters en Straots dialectgebruik:

Vertel 's wà …

We zijn op zoek naar leuke vertelsels en verhalen die we in het Alters of Straots dialect willen publiceren. Bij deze dus de vraag: Heeft u zo'n leuke geschiedenis en wilt u ons deelgenoot maken? Pak de pen of kruip achter de schrijfmachine of computer en ga eens aan de slag. Het maakt niet uit of u in Standaardnederlands of dialect schrijft. Schrijf zoals het uit uw mond komt.

Iedereen heeft wel eens iets leuks of vervelends meegemaakt.

Als kind, op uw werk, ergens op vakantie, met de kermis, tijdens het sporten of gisteren toen u boodschappen deed op het dorp.

Het mogen oude verhalen zijn waar de nostalgie van afdruipt, maar ook iets wat kortgeleden gebeurde.

Sommige mensen kunnen gewoon een verhaal zelf verzinnen, een "Er was eens vertelseltje". Prima, hartelijk welkom. Als u er dan ook nog wat Alterse aspecten in op kunt nemen, zijn we helemaal content.

Anderen willen misschien een wijze les verwerken in het schrijfsel, of juist een hele goede clou, bestemd om de lachspieren in beweging te zetten. Laat maar komen.

"Dat kan ik niet," hoor ik sommige mensen zeggen, "reken maar niet op mij. Ik weet niet eens hoe ik zou moeten beginnen."

Voorbeeldje: "Dà kan ik nie!"

"Dan motte de kan weg zette en oew hande gebruike", zee z'n vaoder.

"Ik em toch gezeed, dà'k nie kan."

"En à'k oe zeg, verdomme, dat ik wùl!", en vaoders stem bereikte nou toch wel z'n grotste volume.

Geert kont 'r nie mir tegenop.

Hij draaide z'neigen om en mee gebalde vuiste, diep weggestoke in z’n broekszakke en zonder nog te zegge, liept ie de warft af, d'n apperèl op, de druilerige regen in.

Z'n vaoder staorde 'm nao tot Geerd uit 't zicht waar. Hij wies 't nou ok nie mir en gieng naor binne, waor moeders stillekes aon taofel zat. Die liet d'r traone de vrije loop…

Kijk, dit kan zo maar een beginnetje zijn van een verhaal.

Vier woorden opgeschreven: "Dà kan ik nie."

Sluit even de ogen en bekijk de situatie … .

Gewoon lekker in uw eigen woorden. Maak u niet druk om de spelling of andere schrijfwijsheden. Dat doet PAS. Henk van Aert en Frans Nefs doen de correctie en zetten het voor u in de goede spelling. Uiteindelijk zal uw verhaal - met uw naam - worden gepubliceerd.

Stuur het per brief naar:

Frans Nefs

Kalmanstraat 17

4614VL Bergen op Zoom

of e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Glacis 2009

Op zondag 15 november speelt volksmuziekgroep de Glacis ’Concert op de zondagmorgen’ in zaal d’Honneur Koepelstraat 103 te Bergen op Zoom. Aanvang 11.00 uur. Zaal open om 10.30.

Op vrijdag 20 november speelt de Glacis een Brabantse Avond in zaal ’de Roos’ Dorpsstraat 68 te Halsteren. Aanvang 20.15 uur. Zaal open om 19.30 uur.

De programma’s van beide concerten zijn nagenoegd gelijk.

Kaarten à € 5,00 worden verkocht bij de Tabakstore Dorpsstraat 62 te Halsteren.

En bij Primera - de Tabakstore Zonneplein 2 te Bergen op Zoom.

De Redactie.