Nieuwsflits november 2009

november 2009.

**************************

Van de bestuurstafel

# We hebben in ons heemhuis de halfjaarlijkse regiovergadering van het Brabants Heem gehouden. We hebben hierbij bestuurders van alle heemkundekringen uit West-Brabant mogen ontvangen en hebben onderling veel wetenswaardigheden uit kunnen wisselen.

# Het overleg met de gemeente over de toekomst van het archief is nog steeds gaande. Vooralsnog vinden we de nieuwe huisvesting boven de bibliotheek prima, en we nodigen u uit om daar eens een kijkje te komen nemen.

# De vaste foto-expositie in ons heemhuis wordt vernieuwd. De komende maanden vindt u hier een expositie met foto’s over huize St. Elisabeth. Het zijn bijzondere opnames, waarvan de oudste van voor 1963 dateert. We zoeken nog namen van veel onbekende personen die op de foto’s staan. U mag ons hierbij helpen!

# We wijzen u nog op een aantal komende activiteiten in ons heemhuis, te beginnen met de tweede expositie van regionale kunstenaars, op 21 en 22 november (van 10.00 tot 17.00 uur). Op 26 november zal tijdens het tweede deel van de ledenvergadering het Boek “Polre, verdronken dorp in den polder”, geschreven door Piet van de Watering worden gepresenteerd. Op 17 december wordt officieel, tijdens de ledenvergadering, het eerste exemplaar van ons nieuwe jaarboek (fotoboek over Halsteren en Lepelstraat) uitgereikt. Voor de leden is het echter al wel eerder ter beschikking.

Werkgroep Archeologie

Er is nog plaats genoeg voor nieuwe archeologieleden.

Op de heemhuiszolder, die riant ruim is, van de ,Hof van Ram’ is elke maandagavond een groepje van leden bijeen die zich bezighouden met de archivering en restauratie van de opgegraven voorwerpen van herberg ,’t Waterhuisje’. Deze herberg lag in de nabijheid van Slikkenburg aan het Langewater met een veer. In de 17e eeuw.

Onder ervaren leiding is de werkgroep actief met de cultuurhistorische waarden van Halsteren. Maar de groep heeft ook kennis van het Zeeuws erfgoed en ook verre streken daarbuiten.

Het restaureren van het aardewerk kan iets betekenen voor u, als u een hobby buiten de deur zoekt. Van 19.00 – 22.00 uur maandagavond, daadwerkelijk iets doen met uw handen. U leert de vaardigheden zeker.

U krijgt documentatie, collectionering van de voorwerpen, u praat erover mee. En bovenal, u restaureert er aan mee.

Historisch, ja, want 17e eeuws aardewerk heeft haar eigen ,levenswijze en producties’. Keer terug in de tijd van destijds.

De archeologiegroep zoekt dus nieuwe werkgroepleden. Onder u zullen er toch beslist wel zijn die kennis willen maken met de restauratietechnieken van het aardewerk. Maar wat wij ook graag willen, zijn personen die de collectie weer eens helemaal digitaal fotograferen en het willen archiveren en tot een computerbestand willen samenstellen. Om voor Halchterth een eigen archeologiearchief aan te maken. In woord en beeld.

Piet van de Watering helpt u daarbij, is computerdeskundige, alsmede de artistieke vormgever.

Leeftijdgebonden is de deelname niet. En bent u al lid? Het kost u niets extra.

Ook jongeren vanaf 16 jaar zijn welkom. Zij krijgen ,,eigen” werkstukken te maken onder ervaren leiding.

FOTO

Herkent u één of meer personen van deze foto’s ? Laat het ons dan weten. Mail of schrijf het naar onze heemkundekring (zie de adressen in het nieuwsflitshoofd).

Mailen kan ook naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Het vermoeden is dat nevenstaande foto iets te maken heeft met de geboorte van Prinses Beatrix.

Weet u er iets over te vertellen? Vertel het ons dan alstublieft.

De Redactie.