Nieuwsflits april 2010

Halchterth Nieuwsflitsen

********************

DE HOF VAN RAM,

De Beeklaan 29a,

4661 BA Halsteren.

Tel. 0164 687728

********************

Jaargang 14,

nummer 1,

April 2010

********************

Beste leden,
Weer veel nieuws in deze nieuwsflits, zoveel zelfs dat er dit keer geen plek meer was voor de rubriek “van de bestuurstafel”. Wel veel aandacht voor ons archief. Frans Nefs doet een oproep voor nóg meer verhaaltjes en toont hoe trots hij is op zijn Glacis, die de Ad de Laat-prijs in de wacht heeft gesleept.
Ook wordt u van harte uitgenodigd voor een nieuw fenomeen: de liederentafel.

De Glacis ontvangt Ad de Laat-prijs
Tijdens het Brabantse lach- en lied festival werd  zaterdagavond 13 maart de Ad de Laat-prijs uitgereikt aan de West-Brabantse volksmuziekgroep ‘de Glacis’. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of groep die zich op bijzondere wijze inzet voor het Brabantse dialect. Volksmuziekgroep de Glacis bestaat uit: Liesbeth Slieker, René Adriaansen, Willem Hoedelmans, Adri Verbraak en Frans Nefs, alle vijf lid van onze Heemkundekring Halchterth.In een vol theater de Lievenkamp werd de prijs overhandigd door de Osse wethouder Rini van der Ven. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een oorkonde. De voorzitter van de nominatiecommissie Cor Swanenberg, benadrukte in het juryrapport de waardering voor de inzet van de groep voor het Brabantse dialect. Hoewel geen dialectgroep pur-sang, wordt door de leden van de Glacis veel van hun werk in het West-Brabantse dialect geschreven en naar het publiek overgebracht. De Glacis deelde haar blijdschap met de zaal door een optreden van een half uur. Het publiek liet zich niet onbetuigd en de Glacis mocht een langdurige ovatie ontvangen.

Het archief van de heemkundekring.

Het archief van de voormalige gemeente Halsteren/Lepelstraat ligt opgeslagen in het archief te Bergen op Zoom.

Voorheen was dat in de Blokstallen, maar sinds kort bevindt het archief zich onder het Wilhelminaveld .

Om iets in te kunnen zien moet u naar het Markiezenhof Daar kunt u de door u gewenste stukken opvragen en enkele uren later hebt u ze ter inzage.

De heemkundekring Halsteren is ook in het bezit van een archief. Dit is echter niet het voormalig gemeentearchief van Halsteren. Wat is er dan wel te vinden? Men moet hier denken aan administraties, statuten, archieven van verenigingen en zelfs van al lang niet meer bestaande culturele instanties. Denk ook aan de net opgeheven Katholieke Vrouwen Organisatie, de KVO.

Het archief van de voetbalvereniging RKSV wordt er bijgehouden. Recent is er het archief van de kunstkring aangeboden, compleet met affiches van verschillende voorstellingen, van optredens in het verenigingsgebouw, welk tegenwoordig de Wittenhorst heet.

Het archief van het Wit Gele Kruis en van diverse scholen is er aanwezig. Dergelijke scholen zijn bijvoorbeeld de vroegere huishoudschool en de onlangs afgebroken Sint Jozefschool.

Er is een eigen verzameling over de Tweede Wereldoorlog, van de watersnood, foto’s en dia’s, films, landkaarten en ansichtkaarten. Tevens zijn er krantenartikelen, maar ook gebonden jaargangen van De Zoom, tegenwoordig BN/De Stem, te vinden.

Dit zijn veel onderwerpen die in Bergen op Zoom niet aanwezig zijn. Het archief van de Heemkundekring is te bezoeken boven de bibliotheek tijdens iedere donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en elke tweede zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00.

U bent van harte welkom!

Liederentafel.

Aansluitend op de ledenvergadering van woensdag 31 maart a.s. zal er een liederentafel worden aangeboden. Een liederentafel nodigt mensen uit tot ongedwongen deelname aan het samenzingen. Iedereen die plezier heeft om samen met anderen te zingen, wordt aan deze tafel uitgenodigd. In de praktijk komt het er op neer, dat u gewoon uw eigen plaats kunt blijven innemen. Ko Nefs, en Frans Nefs nemen de zangleiding voor hun rekening, terwijl Joop van Elzakker de techniek zal doen. Klinkt ingewikkeld maar het is gewoon leutig. Lekker wat oude en bekende liederen gezellig met elkaar zingen. Frans heeft ook nog een paar liederen van nieuwe teksten in het Alters dialect voorzien. o.a. de ‘ballade van d’n ouwe brug’, een lied dat herinneringen oproept aan de oude Thoolse brug over de Eendracht.

Het is de eerste keer dat we zoiets ondernemen en als het aanslaat, dat ligt dus ook aan u, dan zullen we in elk geval proberen om er wat meer handen en voeten aan te geven.

Vertel ’s wà …

In de Nieuwsflits van september ’09 deden we een oproep om verhaaltjes in te sturen. Niet tevergeefs. We mochten een tiental schrijfsels ontvangen. Frans Nefs is momenteel druk doende om ze te redigeren in de Passpelling.

Verhaaltjes blijven altijd welkom. U belevenissen en bedenksels, want het hoeft nog niet eens echt gebeurd te zijn, laat ze maar komen. U mag het gewoon uit uw duim zuigen.

Inmiddels zijn twee van deze verhalen terecht gekomen in het Brabantsboekenweekboek dat onlangs onder de titel ‘Jonge Jonge’ is verschenen. Jan Somers en Frans Nefs stuurden hun verhalen in en waren ook bij de presentatie van dit boek in Lith te gast.

Maar we willen er nog meer en dan vooral ook verhalen die nog niet zo oud zijn, want gisteren en vandaag kan er ook wel eens iets spannends, leuks of emotioneels gebeuren.

Maakt niet uit of het in Nederlands of in het Straots of Alters is geschreven is. Al is het in het Drents. Schrijf zoals het uit uw mond valt. Het verhaal is belangrijk! Het is natuurlijk wel leuk als u er wat Alterse accenten aangeeft. De leukste vertelsels zullen worden opgenomen in het Jaarboek van 2010. De redactie van dit boek zal er voor zorgen dat uw verhaal goed tot zijn recht komt. En de verhalen die dit boek niet zullen vullen worden in andere uitgaven gepubliceerd.

We hebben ook nog wel wensen over de herkomt van de schrijvers en schrijfsters. Dat heeft te maken met het dialectgebruik. Daarom willen we speciaal nog mensen uitnodigen van de Oude Molen, Lepelstraat, de Vetterik, de Halsterseweg, de buurt van de Molenbaan en de Polder. Overigens: elke schrijver of schrijfster is welkom!

U maakt ons blij als u schrijfsel digitaal via e-mail aankomt, maar handgeschreven of getypt mag even zo goed.

Sturen naar: Frans Nefs Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , tel. 0164.234996