Donderdag 25 September 2014: Lezing Desiderius Erasmus

Lezing Desiderius Erasmus

De heemkundekring Halchterth verzorgt op donderdagavond 25 september een lezing over Desiderius Erasmus.
Jan Voorsluijs verzorgt de presentatie en zal daarbij ingaan op afkomst, leven en idealen van Erasmus en zijn band met Halsteren en Bergen op Zoom.

 

Erasmus, geboren in 1466, is zijn leven lang bezig geweest met het verbeteren van de wereld. Hij was filosoof en humanist, die meende dat de mens zijn lot kon bepalen en verbeteren en schreef daar veel over. In Halsteren heeft hij zijn eerste boek geschreven.
Als secretaris van bisschop Hendrik van Bergen  (zoon van Jan II van Glymes),  heeft hij veel gereisd en verrassend veel van Europa gezien. Hendrik van Bergen bezat in Halsteren een "buiten", het kasteel van Halsteren. Ook was hij bevriend met de latere gemeentesecretaris van Bergen op Zoom, Jacobus Battus.
Later werd hij adviseur van Karel V, heer der Nederlanden, koning van Spanje en keizer van Duitsland en ging om met de groten der aarde in die tijd.
Iedereen die geïnteresseerd is in het leven en werk van Erasmus is welkom bij deze lezing die begint om 20.45 uur in de Hof van Ram, De Beeklaan 29a in Halsteren. De toegang is gratis.