Nieuwsflits Maart 2012 - Het archief van de Heemkundige Kring

HET ARCHIEF VAN DE HEEMKUNDIGE KRING.

Het archief van de heemkundige kring is sinds januari van dit jaar gehuisvest op de bovenverdieping van het heemhuis. De ruimte boven wordt dus nu gedeeld door de werkgroep archeologie, de kantklosgroep en het archief.

Het voorste gedeelte van de ruimte is vrij gemaakt om de archiefkasten te kunnen plaatsen Samen met een bureau en de voorste tafel is dit het archief. Hier wordt zoveel mogelijk op woensdagmiddag gewerkt door een viertal mensen, die samen de werkgroep archief vormen, te weten Richard Akkermans archivaris, Lia Rozendaal, Lucie Verswijveren en Ruud Wermuth.

Omdat de ruimte veel kleiner is dan boven de bibliotheek en we ook over minder kasten beschikken, is er van de archiefstukken die we hadden wel wat minder over gebleven. Alles over Halsteren en Bergen op Zoom hebben we in ieder geval bewaard. Ook belangrijke dingen omrent West Brabant en zeker dat wat Halsteren aan gaat, is ook nog aanwezig. Alles staat gerangschikt op een bepaalde volgorde en zit in archiefdozen. Kaarten zitten in kokers of in een kast met laden waarin grote en kleine kaarten passen. Ook textiel en andere materialen van de kantklosgroep worden netjes in zuurvrije dozen opgeborgen. De oude jaargangen van de kranten die ingebonden zijn, liggen elders in het heemhuis, omdat deze te zwaar zijn om boven op te slaan. We moeten nog bekijken waar we deze definitief kunnen opslaan. Op dit moment zijn we druk bezig om alles goed na te kijken en te sorteren. Hierna komt het in een computerbestand, zodat later alles netjes terug te vinden is.

Het archief is geopend op woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Alleen wanneer er extra activiteiten zijn van de kantklosgroep zijn we gesloten.

Iedereen kan gerust eens een kijkje komen nemen, hetzij om iets te zoeken of om zomaar eens te snuffelen in ons verleden.

U bent van harte welkom!

Namens de werkgroep archief,

Lia Rozendaal.