Jaarboek DialectkomPAS

Persbericht                                                                   april 2011

 

Jaarboek DialectkomPAS

 

Tijdens de jaarvergadering van de Heemkundekring Halchtert op donderdag 28 april om 20.00 uur, wordt het tweede deel van DialectkomPAS gepresenteerd.

,,Dà’s ok ’n hele puist wark gewiest”, zeggen ze dan in Halsteren. Het resultaat van dertien jaar werk van de dialectgroep en de dialectstudiegroep PAS zijn hiermee in een prachtig boekwerk bijeengebracht als jaarboek 2011 van de heemkundekring.

Het is niet eens te schatten hoeveel uren tijd en hoeveel ambitie er voor nodig is om een dergelijk werkstuk te creëren. In het bijzonder Henk van Aert heeft een geweldige bijdrage geleverd, zowel aan het eerste deel als aan deel twee, om al het verzamel- en denkwerk op papier gestalte te geven.

Voor iedereen die op de hoogte wil zijn over het hoe, wat en waarom van deze dialecten een onmisbaar boek.

Het is geen woordenboek: Alters en Straots - Nederlands.  De samenstellers zijn er van uitgegaan, dat, wanneer iemand in dialect wil schrijven, hij/zij bij de vraag: ,,Hoe?” de begrippen en woorden daarvoor eerst in het Nederlands stelt. Vandaar dat de samenstellers de Standaardnederlandse woorden en begrippen in de eerste kolom geplaatst hebben. Om het zoeken te vergemakkelijken, vindt u wel een dialectwoordenlijst ˗ met daarachter de vertaling in Standaardnederlands

Alweer een handzaam boek met veel illustraties en gedegen omschrijvingen verduidelijkt.

Volgens de samenstellers is zo’n boek nooit volledig! Pas als een dergelijk werkstuk het daglicht ziet, komen de opmerkingen los, en zo hoort het ook te gaan.

Dit boek stuurt bijna vanzelf aan op een supplement.

Bijna vijfhonderd bladzijden DialectkomPAS staan u nu ter beschikking om de Alterse en Straotse dialecten te kunnen schrijven en lezen.  ,,Praote konne m’t al”.

Het boek is in Halsteren verkrijgbaar bij de heemkundekring (Hof van Ram),, boekhandel Vermeulen, de tabacstore en ’t Groenendaeltje en kost €12,90