Nieuwsflits Maart 2011

Van de bestuurstafel

 

  • Op 21 oktober bestaat onze heemkundekring 30 jaar!!! Dat laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. We gaan dat vieren op zondag 6 november, dus noteer allen deze datum in uw agenda. Het programma van deze dag is nog niet rond, goede suggesties zijn welkom. We maken er in ieder geval een feestelijke dag van.
  • Het blijft onduidelijk wat er met ons archief, dat nu in de bibliotheek staat, gaat gebeuren. We willen het graag in Halsteren houden, ook als de bibliotheek weg zou gaan. We zijn hierover in gesprek met de gemeente.
  • We hebben besloten om voor het gebruik van het heemhuis door derden € 50,-- per dagdeel te vragen. Dit vanwege de kosten voor o.a. de energie. Dergelijke verzoeken komen steeds vaker voor en het bestuur beoordeelt van geval tot geval of dit mogelijk/wenselijk is.
  • Er ligt een verzoek vanuit Vlaanderen en Zeeland om gezamenlijk een boekenbeurs in het heemhuis te organiseren. We peilen momenteel de behoefte hieraan. Ook uw reacties zijn hierbij welkom.
  • Het jaarboek van 2012 zal, in het verlengde van de expositie hierover, gaan over de winkeltjes in Halsteren. Er ligt veel materiaal en we zijn nog op zoek naar de bijbehorende verhalen. Er is een werkgroepje opgericht dat zich hiermee gaat bezighouden.
  • Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk heeft Omroep Brabant belangstelling getoond voor onze activiteiten. Onze secretaris John Kruis is geïnterviewd en dit interview wordt uitgezonden op de radio.

 

Nieuwjaarsreceptie

Veel leden maar weinig bestuurders kopte BN De Stem op maandag 17 januari n.a.v. de nieuwjaarsreceptie. De receptie werd druk bezocht en Anton van Oost is inderdaad voorzitter, vice-voorzitter en penningmeester tegelijk. In zijn toespraak liet hij zich ontvallen dat de verkoopcijfers van het jaarboek nog wel wat hoger konden en riep hij suppoosten en vrijwilligers op zich aan te melden voor de werkgroepen en de activiteiten. Maar ook zei hij zeer verheugd te zijn over deze opkomst en het groeiende aantal leden. Tijdens de receptie traden De Beekzangers verschillende keren op, zodat gezelligheid troef was!

 

Volksmuziekgroep de Glacis geeft op 3 april een ,,Concert op de Zondagmiddag” in het heemhuis Hof van Ram, De Beeklaan 29, Halsteren.

Het repertoire van de Glacis omvat voornamelijk traditioneel en zelfgeschreven werk.

Tijdens dit optreden laat de groep een doorsnee horen van het veel omvattende repertoire dat de groep ter beschikking staat.

De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Aanvang 14.30 uur, einde  ±  16.30 uur. Zaal open om 14.00 uur.

Voor meer wetenswaardigheden over de Glacis:  WWW.volksmuziekgroepdeglacis.nl

 

 

Jaarlijks reisje van de Heemkundekring Halsteren..

 

Op 14 mei a.s. zullen we weer ons jaarlijks reisje maken.

Deze keer  gaan we  oostwaarts naar Noord - Limburg.

Zaterdag 14 mei vertrekken we met een bus van fa De Kock

naar Melgerslo. We zullen daar een streekmuseum bezoeken, waar voor elk wat wils is. Het museum geeft een beeld van de wijze waarop men tussen 1850 en 1950 leefde, woonde en werkte op het platteland.

Stijlkamers,oude ambachten, maar ook veel werktuigen, en o.a. een stroopmakerij en een zuivelmakerij. Kortom we zullen oren en ogen tekort komen.

Na de lunch maken we met een gids nog een tocht langs Limburgse oorlogsmonumenten gelegen aan  de Maas.

De prijs zal liggen tussen de € 36,- en € 39,-. Nadere gegevens volgen.

U kunt zich al wel opgeven voor deze mooie en vooral gezellige reis.

Opgeven met naam, adres en telefoonnummer:

Lia Rozendaal.

Tel: .0164 682581, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De reiscommissie hoopt op een grote deelname.

 

 

 

 

GESPOT: Arian Kommers

 

Na Geert van Oevelen en Lisa van Schilt zetten we in deze Nieuwsflits Arian Kommers in de schijnwerper en terecht ! Maar liefst acht jaar was hij gewaardeerd voorzitter van onze Heemkundekring. Na legendarische voorgangers als Henk van Aert en Janus Verswijveren en een ingrijpende verandering was het geen eenvoudige opgave die Arian werd toevertrouwd. Hoewel de wortels van zijn familie in Halsteren lagen, werd Arian geboren in Hulst, waar hij ook opgroeide en waar zijn vader nog altijd woont. Janus Verswijveren was de broer van zijn moeder. Deze oom wist hem enthousiast te maken voor de Heemkundekring. Arian begon bij de Werkgroep Cultuur Historische Waardekaart, ons culturele landschap dat beschermd moet worden. Daarna maakte Arian een bliksemcarrière:  van lid werkgroep genealogie, redactie en evenementen naar lid van het bestuur. Door ziekte van Janus Verswijveren werd de stap naar het voorzitterschap al snel gezet. Bevlogen vertelt Arian over de Heemkundekring en wat hem er zo in aantrekt: het enthousiasme van de leden als ze het hebben over hun eigen omgeving, hun betrokkenheid naar elkaar toe, hun verbazingwekkende kennis van de geschiedenis van de streek en het actievoeren als er iets verloren dreigt te gaan, zoals ’t Lindeke. Gedurende het gesprek wordt al gauw duidelijk dat Arian zijn vrije tijd naast een fulltime functie bij de Geestelijke Gezondheidszorg optimaal benut. Behalve voor de Heemkundekring zet hij zich onder meer in voor organisaties binnen de forensische psychiatrie en maakt hij deel uit van de Raad van Toezicht van de Markiezaatsbibliotheek. Als voorzitter van de Heemkundekring word je bovendien geacht regiovergaderingen bij te wonen en vergaderingen van het Brabants Heem. Mijn vraag hoe hij het allemaal klaarspeelt, blijft onbeantwoord.  Arian mag dan afscheid genomen hebben als voorzitter, enthousiast vervolgt hij zijn verhalen over de koffiedienst op zaterdagmorgen, over de leerzame onderhandelingen in het kader van het jaarboek en, hoe is het mogelijk dat die ingrijpende gebeurtenis tot het laatst bewaard blijft, de verhuizing van de Jannelandseweg naar de Hof van Ram. Er moesten nieuwe werkgroepen geïnstalleerd worden, zoals de werkgroep inrichting en de werkgroep beheer. Mijn laatste vraag of hij naast de psychiatrie en de heemkunde misschien nog een passie had, durfde ik amper te stellen, maar het antwoord verraste me. In de vakanties verslindt Arian stapels boeken ! 

 

Mieke Grever

 

"Alzeleeve"   Alterse dialectschrijvers in Brabants Boekenweekboek

Zondag 20 februari 2011 is het nieuwe Brabantse Boekenweekboek "Alzeleeve" gepresenteerd in Gemeen­ schapshuis De Hoeve in Lith. Het thema van de Boekenweek 2011 was  'Levensloop'.   Aan deze bundel werkten 54 Brabantse schrijvers mee. Onze omgeving is in dit fraaie boekje vertegenwoordigd door: Wim Clarijs en Suus van Opdörp in het  Alters dialect, Paula Franken in het Bergs, Willy Groffen en Jan Luysterburg in het Zuidwesthoeks van Hoogerheide. 

 Het gebonden boek van 175 pagina's werd fraai geïllustreerd door Iris Bongers

Met de onderstaande gegevens kunt u het boek ook in de boekhandel bestellen of rechtstreeks bij de uitgever zowel telefonisch als via onderstaande web­site

Uitgeverij : Van de Berg, Almere Enschede, tel. 053-4312773
Aantal pagina’s : 175
Uitvoering : Gebonden in kleur
Prijs : € 11,50
ISBN : 978-90-5512-332-2, NUR 525 , informatie www.streekboeken.nl

Nieuwsflits over Jaarboek 2011           DialectkomPAS deel 2


 

  
 
 

Nieuwsflits over Jaarboek 2011 DialectkomPAS deel 2

We moesten er even op wachten, maar tijdens onze jaarvergadering wordt het tweede deel van DialectkomPAS gepresen­ teerd.


,,Dà’s ok ’n hele puist wark gewiest”, zeggen ze dan in Halsteren.

 

Het is niet eens te schatten hoeveel uren tijd en hoeveel ambitie er voor nodig is om een dergelijk werkstuk te creëren.

In het bijzonder Henk van Aert heeft een geweldige inspanning geleverd om al het verzamel- en denkwerk op papier gestalte te geven.

Het is geen woordenboek: Alters en Straots - Nederlands.

De samenstellers zijn er van uitgegaan dat, wanneer iemand in dialect wil schrijven, hij/zij bij de vraag: ,,Hoe?” de begrippen en woorden daarvoor eerst in het Nederlands stelt. Vandaar dat de samenstellers de Standaardnederlandse woorden en begrippen

Alweer een handzaam boek met veel illustraties en gedegen omschrijvingen verduidelijkt.

Nooit volledig! Pas als een dergelijk werkstuk het daglicht ziet, komen de opmerkingen los en zo hoort het ook te gaan.

Dit boek stuurt bijna vanzelf aan op een supplement.

Bijna vijfhonderd pagina’s DialectkomPAS staan u nu ter beschikking om de Alterse en

Straotse dialecten te kunnen schrijven en lezen.

,,Praote konne m’t al”.

 

Anton van Oost, voorzitter.

Komende activiteiten van de heemkundekring

 

ü  26 maart: 9e  genealogische dag, van 10.00 u. tot 16.00 u. met als extra’s foto’s van de huishoudschool.

ü  31 maart: korte ledenvergadering met aansluitend vertoning van de film “Verdronken Land”, over de weervisserij.

ü  3 april: optreden van de Glacis in de Hof van Ram van 14.30 tot 16.30 uur.

ü  28 april: uitreiking jaarboek 2011 tijdens de ledenvergadering (20.00 uur).

ü  30 april: Koninginnedag met veel activiteiten in de Hof van Ram. Tevens opening van de tentoonstelling van schilderwerken van Miep Brouwer.

ü  14 mei: jaarlijks busreisje van de heemkundekring, dit jaar met bestemming Limburg, met museumbezoek en een tochtje langs de Maas.

ü  28 mei: voorjaarswandeling, dit keer naar Fort Roovere

 

 

 

Nieuw in de Nieuwsflits: D E   P R I J S V R A A G  !

 

WIE WEET WAAR DEZE FOTO IS GEMAAKT? Graag uw reactie naar ons e-mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar ons postadres: De Beeklaan 29A, 4661 BA Halsteren.. Onder de goede inzenders wordt een bijzondere heemkundige verrassing verloot !