Persbericht september 2010

Open Monumentendag in Halsteren
Tijdens de open monumentendag op zaterdag 11 september zullen in Halsteren een aantal monumenten te bezichtigen zijn en wordt door de heemkundekring Halchterth een aantal activiteiten georganiseerd rondom het thema “de smaak van de 19e eeuw”.
De opengestelde monumenten zijn de Quirinuskerk en st.Martinuskerk, het oude kerkhof (Dorpstraat), de villa Beeklaan 1, de Hof van Ram (Beeklaan 29a), het tuindershuisje (Beeklaan 33). De openstelling is vanaf 10.00 tot 17.00 uur.
In het archief van de heemkundekring, boven de bibliotheek, is dan een interessante tentoonstelling ingericht over “Halsteren in de 19e eeuw”, waarbij met name aandacht voor de klederdracht van toen. Deze tentoonstelling blijft toegankelijk t/m de braderie een week later, tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

In de Hof van Ram exposeert het creatief centrum zowel op zaterdag alsook op zondag oude Quiltechnieken en Quiltwerken.
Quilt of wel lappendekens werden in het verleden uit armoede gemaakt. Had men wat versleten kleding dan gebruikte men de goede stukken nog voor bv. een babydekentje. Later is men pas nieuwe stoffen gaan gebruiken en verschillende patronen. In Amerika wordt momenteel gemakkelijk voor een grote quilt honderden dollars betaald.

Een hele bekende  quilt is de Dear Jane, gemaakt in 1863 in oorlogstijd.Die bestaat uit 225 verschillende patronen en deze zijn weer onderverdeeld in 5602 stukken. Onder de quilters wordt gezegd als je een Dear Jan kunt maken dan kun je alles maken op het quiltgebied. Verschillende cursisten hebben al eens een dergelijke quilt gemaakt en die zullen ook tentoongesteld worden. Een aantal cursisten zullen aan het werk zijn met oude en nieuwe technieken.

Het geheel wordt nog muzikaal omlijst met een optreden van het koor “in vuur en vlam” op zaterdagmiddag om 14.00 uur.

Ook in de Martinuskerk zijn er gedurende de zaterdag een drietal muzikale optredens.

Bij voldoende belangstelling wordt er een wandeling georganiseerd langs de Halsterse monumenten om 11.00 en 14.00 uur. U moet zich dan melden bij bibliotheek.

Ook op zondag zal het heemhuis de Hof van Ram geopend zijn. Er is dan een open dag, waarbij de quiltexpositie te bewonderen valt en ook de (doorlopende) fototentoonstelling over het Halsteren van Morgen van Piet van de Watering te zien is.

Al met al dus een weekend waarin iedereen kan genieten van de Halsterse monumenten en uitnodigende activiteiten daaromheen.